Besteed speciale aandacht aan hygiëne bij het hanteren van spruiten

Was uw handen voordat u met het voedsel omgaat. Voor velen is dit een vanzelfsprekendheid, maar vooral als het om spruiten gaat, moet speciaal op deze regel worden gelet.

Was uw handen voordat u gaat eten. Voor velen is dit een vanzelfsprekendheid, maar vooral wanneer het gaat om spruiten, moet deze regel in acht worden genomen.



Wanneer consumenten zelf spruiten verbouwen of in de keuken werken, moeten ze heel schoon werken. Dit omvat het grondig reinigen van uw handen voor en na het hanteren van zaden en rauwe kiemen. Wijst erop, de Federal Institute for Risk Assessment (BfR) in Berlijn. De zaden kunnen worden besmet met bacteriën, en de warme en vochtige groei van de spruiten bevordert hun groei.



BfR raadt in een nieuwe brochure voor de consument zo goed, de spruiten groeien alleen in schone containers en voor gebruik gekookt drinkwater, Het zaad temperatuur niet hoger dan de kamertemperatuur van 18 tot 22 graden. Ook spruiten moeten altijd worden gescheiden van andere voedingsmiddelen genomen, worden bewaard en verwerkt. Voordat ze eten, kunnen ze het best grondig worden verwarmd door te braden of te koken. Als dit niet mogelijk is, moeten ze op zijn minst grondig worden gewassen.



Volgens BfR waren verontreinigde spruiten waarschijnlijk meer dan een jaar geleden zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor talrijke infecties met de darmkanker EHEC. De bovengenoemde voorzorgsmaatregelen beschermen echter ook tegen besmetting met andere pathogenen, bijvoorbeeld Salmonella of Listeria.

Popular

Recent Posts

Blogarchief