Bevoegdheid: Japanse producten nog niet geladen

Of het nu gaat om thee, sojaproducten of zeevruchten: Hamburg-gecontroleerde voedingsmiddelen uit Japan zijn tot nu toe niet blootgesteld aan radioactiviteit. Dit wordt aangetoond door de meetresultaten van het Instituut voor Hygiëne en Milieu.

Of het nu om thee, sojaproducten of zeevruchten: Hamburg-gecontroleerde voedingsmiddelen uit Japan zijn tot nu toe niet blootgesteld aan radioactiviteit. Dit wordt aangetoond door de meetresultaten van het Instituut voor Hygiëne en Milieu.



De resultaten van bijvoorbeeld thee, sojaproducten en zeevruchten zijn allemaal onopvallend en ruim onder de toegestane maximumniveaus, zei consumentenbescherming senator Cornelia Prüfer-Storcks (SPD) op vrijdag (5 augustus). Volgens informatie van het Instituut voor Hygiëne en Milieu, de Radioactieve Metingen van Hamburg, zijn 65 monsters geanalyseerd sinds mei. Sinds de kernramp van Fukushima zijn er speciale controles voor geïmporteerde goederen uit Japan.



Al met al worden er maar heel weinig voedingsmiddelen uit Japan geïmporteerd in de EU, volgens het bureau voor consumentenbescherming. De belangrijkste importproducten zijn sojasauzen, cacaopoeder, alcoholische dranken, azijn, pasta, groene thee en koikarpers. "Schepen die Hamburg vanuit Japan naderen zijn ook eerder door andere havens, zoals Hong Kong of Rotterdam, gepasseerd en zijn al gescreend op mogelijke radioactieve besmetting", aldus een woordvoerder.



Het veterinaire en importkantoor van de Autoriteit heeft tot dusver 132 zendingen uit Japan en 107 zendingen invoer geregistreerd. "Gemiddeld worden tussen de 40 en 50 zendingen per maand vanuit Japan in Hamburg gecontroleerd." Tien procent van de aangegeven goederen is naar verluidt ook getest op radioactiviteit; Als de goederen afkomstig zijn uit de direct getroffen prefecturen, neemt het quotum toe tot 20 procent.

Popular

Recent Posts

Blogarchief