Het nieuwe Matjes-seizoen is begonnen

Matjes is een van de meest populaire visdelicatessen voor velen. Al 30 jaar lang is de landelijke start van de verkoop traditioneel in Bremen, waar het eerste vat wordt geveild. di De twee Nederlandse Meisjes Sanne (l) en Annemiek presenteren de nieuwe Matjes in Bremen.

Het Maty-seizoen 2013 is open. De landelijke start van de verkoop was op woensdag (19 juni) in Bremen, waar de eerste 12,5 kilo vat werd geveild voor 20 000 euro. Dit was bij de traditionele 30. De hoogste veiling tot nu toe voor het eerste vat - het vorige jaar was € 18 300.



De seizoensopener moest voor de tweede keer in de geschiedenis na 2006 tot midden juni worden uitgesteld omdat de pinnen niet genoeg waren Had vet gezet. De initiator van het Nederlandse Matjes-festival in Bremen is de visboer Peter Koch-Bodes. Matjes is een sekte. Matjes kunnen alleen maar een 'maagdelijke' haring worden. Dit betekent dat hij geen seksproducten zoals melk en ree heeft gevormd, want alleen dan heeft hij het beroemde hoge vetgehalte.



De geschiedenis gaat terug tot 1395. De Nederlandse visserij Wilhelm Beukelzoon uitgevonden gedood door alle haring nog aan boord, en zijn ingewanden werden genomen uit de keel gesneden, - aan de alvleesklier. De haring vloog toen in een vat met pekel, waar het rijper werd. Met deze uitvinding konden haringen langdurig in vaten worden getransporteerd.



Het principe is sindsdien hetzelfde gebleven. In de tonnen rijpen de matjes vaak op transport van de Deense of Noorse visgronden totdat het in Nederland wordt verwerkt.

Popular

Recent Posts

Blogarchief