Bacon en haar: waarom dieren niet bevriezen in de winter

Wij mensen kunnen gewoon een dik winterjack, een sjaal en wat handschoenen aantrekken als we het koud hebben. Maar hoe houden dieren warm? Everzwijnen eten in de zomer vet tot een dikke laag die de dieren warm houdt in de winter.

Veel dieren hebben een geavanceerd systeem om zichzelf tegen de kou te beschermen. Sommigen helpen een dikke laag spek, anderen gebruiken de warmte-uitwisseling, zegt het in het tijdschrift Ein Herz für Tiere (uitgave december 2016). Een overzicht toont de tricks:



S tock: je loopt blootsvoets over het ijs of peddelt in het koude water. Dit werkt zonder te bevriezen, omdat eenden een soort warmte-uitwisseling door hun benen uitvoeren: koud bloed stroomt omhoog vanaf de voeten, vanwaar ongeveer 40 graden warm bloed naar de voeten stroomt. De tegengestelde stromingen maken het koude bloed warmer en vice versa.


Zwijn: het verwarmt het vet. In de loop van de zomer eten de dieren een dikke laag, daarnaast groeit ze vanaf de herfst haar vacht tot 20 centimeter. Lucht zit gevangen tussen de borstelharen die lichaamswarmte opslaan. De dieren beschermen lange bedekkende haren op het hoofd en op de benen.



F ischotter: met ongeveer 50.000 haren heeft de otter een zeer dichte winterbont. De ondervacht is spiraalvormig. Hierdoor kan het haar meer lucht bevatten, wat geïsoleerd is. Om ervoor te zorgen dat hun vacht waterafstotend is, wrijven de dieren het in met een olieachtige klierafscheiding.

Popular

Recent Posts

Blogarchief