Dirty kat niet straffen

Katten zijn gevoelige huisdieren. Als ze opeens vies worden, zijn daar vele redenen voor: een nieuwe partner, nieuw meubilair of een vuil kattenbakje. Hier leren katteneigenaren wat ze kunnen en wat ze beter kunnen. katzen sind sensible tiere. (bild: martin gerten/dpa) Katten zijn gevoelige dieren. (Foto: Martin Gerten / dpa)

Katten zijn gevoelige huisdieren. Als ze opeens vies worden, zijn daar vele redenen voor: een nieuwe partner, nieuw meubilair of een vuil kattenbakje. Hier leren katteneigenaren wat ze kunnen en wat ze beter kunnen.



Als katten plotseling vies worden, kan dit gedrag worden veroorzaakt door een verandering. Katten zijn gevoelig en reageren onrustig op dingen als een nieuw huisdier of een nieuwe partner. Zelfs nieuw meubilair kan het dier irriteren, legt de dierenwelzijnsorganisatie Four Paws uit. Katteneigenaren moeten daarom langzaam wennen aan veranderingen aan hun viervoeters. Een nieuwe partner moet bijvoorbeeld eerst de kat leren kennen via korte bezoeken. Hij mag in geen geval op het dier drukken, de kat moet uit zichzelf contact zoeken.



In geen geval mogen onreine katten gestraft worden door te schudden of hun neus in de urine te stoten. Dat komt omdat ze hun vertrouwen in de eigenaar van het dier verliezen.



Als er urine of ontlasting naast de kattenbak wordt gevonden, is het toilet zelf meestal het probleem. Het is mogelijk te klein of wordt niet vaak genoeg schoongemaakt. Ook de locatie is belangrijk: katten hebben een rustige plek nodig waar ze ongestoord zijn.

Popular

Recent Posts

Blogarchief