Geopende wijnfles hoort in de koelkast

Een of twee glazen wijn in de avond - en dan, waar met de geopende fles? Hoe en waar moet wijn het beste worden bewaard? En hoe lang gaat hij mee? wi Hoe het zich ontwikkelt in contact met zuurstof hangt af van de wijn zelf: hoe meer natuurlijke conserveermiddelen het heeft, hoe langer het zal duren.

Een of twee glazen wijn in de avond - en dan, waar met de geopende fles? Hoe en waar moet wijn het beste worden bewaard? En hoe lang gaat het mee?



Een gekraakte fles rode of witte wijn kan het beste in de koelkast worden bewaard. Het moet goed worden afgesloten met een kurk, adviseert de sommelier Sabine Ernest-Hahn uit Iffeldorf in Beieren. Ook handig zijn sluitingen, waarmee de lucht uit de fles kan worden gepompt, zodat een vacuüm ontstaat. Daarnaast zijn er systemen waarbij gas wordt gespoten in de fles die over de wijn ligt.



In contact met zuurstof ontwikkelen wijnen zich heel anders. Hoe meer natuurlijke conserveermiddelen (zuur, tannines, alcohol en suiker) een wijn heeft, hoe langer het, volgens de deskundige, duurzaam is. Sommigen konden verliezen na een paar uur in de kwaliteit van de lucht, terwijl de sterke rode wijnen smaakte goed in zeldzame gevallen tot de volgende dag, zegt Ernest Hahn.



Langere houden witte wijnen, vooral gelet op vaten en natuurlijk zoet. Je kunt na enkele maanden nog steeds drinkbaar in de koelkast zijn. "De houdbaarheid van de wijn is ook gerelateerd aan het bedrag in de geopende fles is nog steeds", zegt de sommelier. Hoe minder wijn en hoe meer lucht in de fles, hoe sneller het kan oxideren.

Popular

Recent Posts

Blogarchief