Gezondheid: verkoudheid of griep: wat zijn de verschillen?

27.10.2016 Griep of verkoudheid? De symptomen zijn vaak erg dicht bij elkaar, maar er zijn verschillen tussen de twee ziekten. Vooral de hersteltijd is afhankelijk van welk virus er een heeft gevangen. ein Een griep treft meteen en kan door het hele lichaam gevoeld worden met koorts en Co. - in tegenstelling tot de verkoudheid, die zich langzaam ontwikkelt.

Zodra het buiten koud en nat is, begint de tijd van kroezige neuzen en het schrapen van de nek. Vaak stelt men dan de vraag: is het alleen maar verkouden of griep? Het Instituut voor Kwaliteit en Efficiëntie in de Gezondheidszorg (IQWiG) legt de verschillen uit:



Ontwikkeling: verkoudheden ontwikkelen zich geleidelijk, griep snel en moeilijk. Influenza-patiënten voelen zich snel erg ziek.



Symptomen: hoofdpijn, slijm in de neus, koorts en pijnlijke ledematen - sommige symptomen hebben verkoudheid en griep. Maar een griep beïnvloedt meer op het hele lichaam. Geen eetlust, ernstige vermoeidheid, hoge koorts (zelfs meer dan 40 graden) zijn typisch. Baby's en jonge kinderen kunnen gastro-intestinale symptomen ervaren.



Duur: Een verkoudheid is vaak binnen een week voorbij. Zelfs bij een griep zijn de ergste symptomen binnen een week merkbaar. Lijders worstelen echter vaak nog langer met uitputting en hoesten nog langer.



Gezondheidsinformatie p.

Popular

Recent Posts

Blogarchief