Verhoogde cholesterolspiegels worden als een risicofactor voor hart - en vaatziekten beschouwd. Naast de aanbevelingen om niet te roken, af te vallen en meer te bewegen, is het advies dat patiënten hun dieet moeten veranderen vaak. De voordelen van deze voedingsadviezen zijn echter nauwelijks wetenschappelijk bewezen, verklaart het Instituut voor kwaliteit en efficiëntie in de gezondheidszorg (IQWiG) in Keulen. Er zijn alleen positieve aanwijzingen dat een zo klein mogelijke hoeveelheid verzadigd vet wordt geconsumeerd. Verzadigde vetzuren komen vooral voor in dierlijk voedsel zoals varkensvlees, harde kaas, room en boter. Mensen met een hoog cholesterolgehalte kunnen deze voedingsmiddelen vervangen door kruidenproducten zoals olijfolie, noten, avocado's en vis zoals zalm en makreel, die veel onverzadigde vetzuren bevatten. Onverzadigde vetzuren hebben vaak gunstige effecten. De IQWiG legt op zijn portaal gezondheidsinformatie. de echter uit dat het waarschijnlijk niet relevant is of de getroffenen de verzadigde versus onverzadigde vetzuren vervangen of in totaal minder vet nemen.
Verdere informatie