Absorbeer lieveheersbeestjes binnenshuis en stel

bloot ei Een Aziatisch lieveheersbeestje - misschien op weg naar binnen? Ondertussen is de uitloper uit het Verre Oosten het grootste aantal lieveheersbeestjes in Europa.

In de zomer vinden ze hun weg naar binnen via open deuren en ramen: lieveheersbeestjes kunnen een echte plaag zijn. Individuele dieren zijn nog steeds gemakkelijk te vangen. Voor hele groepen, zal de stofzuiger helpen met een 'sok-trucje'.



Individuele lieveheersbeestjes kunnen voorzichtig met de handborstel worden verzameld en buiten worden achtergelaten. Grotere ophopingen van insecten zijn gemakkelijker te vangen met de stofzuiger:



Voor dit doel leg je de tailleband van een sok over de buis van de stofzuiger en duw je de rest van de kous losjes in de buisopening. Dat beveelt Julian Heiermann van de natuurbeschermingsfederatie Duitsland aan. Zo ontstaat een verzamelbak, waarin men op het laagste niveau de kevers kan opzuigen. Huismensen dragen dan de dieren comfortabel in hun sokken en zetten ze een paar honderd meter van het huis af.



Vooral Aziatische lieveheersbeestjes zijn te vinden in grote groepen. "Ze verzamelen zich tot honderden of zelfs duizenden op gevels van huizen", legt Heiermann uit. Ondertussen is de Aziatische tak het grootste aantal lieveheersbeestjes in Europa.



Huiseigenaars en tuinbezitters hebben echter niets te vrezen van de griezelig-crawly. Integendeel, diegenen die moeite hebben met bladluizen in hun tuin vinden er een sterke bondgenoot en een milieuvriendelijk alternatief voor pesticiden.

Popular

Recent Posts

Blogarchief