Baklava gemaakt van afgewerkt filodeeg

süß Zoete verleiding: het gebakje met pistachenoten is de klassieker onder de Baklavas.

Baklava is gemaakt van zeer dun filodeeg, dat is overgoten met siroop. Afhankelijk van de smaak vullen de zoete gebakjes pistachenoten, walnoten of hazelnoten aan. Cookbook auteur Orhan Tançgil beveelt het volgende recept:



Categorie: Dessert



Ingrediënten voor 12-24 porties:



500 g filodeeg vellen (ongeveer 15 vel)



250 g gesmolten boter of ghee



Voor de vulling:


350 g walnoten, fijngehakt (optioneel gehakte pistaches of hazelnoten)


Voor de siroop:



1 liter water



600 g suiker


vers geperst sap van de kwart citroen



preparaat:


Voor de siroop van water en suiker in een laat pot om te koken ongeveer 15 minuten. Voeg dan het citroensap toe en zet het vuur uit. Smelt boter of geklaarde boter in een kleine steelpan en zet opzij.



Vet een ronde ovenschaal in met een diameter van ongeveer 30 centimeter. Plaats de eerste filodeegplaat als een grond en smeer deze in met gesmolten boter. Het tweede blad losjes en lichtjes gevouwen - zodat de baklava later luchtig is - leg het als een tweede laag op de rand van het blik en strooi er vervolgens een gedeelte van de gehakte walnoten gelijkmatig over. Ga door met draaien tot het filodeegblad en de gehakte walnoten op zijn. Leg de laatste twee vellen deeg voorzichtig op de bovenkant.



Snij de gelaagde baklava in gelijke vierkante of ruitvormige stukken met een scherp mes voor het bakken. Giet gelijkmatig over de resterende boter. Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden tot ze goudbruin en krokant zijn gedurende ongeveer 25 tot 30 minuten. Haal de baklava uit de oven en plaats de afgekoelde stroop er gelijkmatig over. Dek af en laat rusten tot de siroop goed is opgenomen. Garneer vervolgens met gehakte walnoten of pistachenoten.



Bereid jezelf Turks voor

Popular

Recent Posts

Blogarchief