«test»: Goede, geraffineerde zonnebloemolie hoeft niet veel te kosten

Goede zonnebloemolie wordt vaak worden gehouden voor weinig geld. Dit is wat de Stichting Warentest, na 16 geraffineerde oliën te hebben onderzocht.

Good zonnebloemolie wordt vaak voor weinig geld worden gehouden. Dit is wat de Stichting Warentest, na 16 geraffineerde oliën te hebben onderzocht.



De testwinnaar onder de zonnebloemolie kosten bijna altijd slechts 1,49 euro per liter, afhankelijk van de "test" magazine (uitgave 11 / 2012). Dit zijn producten van discounters en supermarktketens. De andere twee oliën die "goed" zijn bevonden, zijn verkrijgbaar voor € 2,65 en € 7,00 per liter.



Slechte afsnijden van koudgeperste zonnebloemolie. Twaalf oliën werden getest, slechts drie kregen een "goed". Bij de productie van koudgeperste olie, stijgt de temperatuur meestal niet boven de 40 graden. Een nootachtig aroma is typisch. De helft van de geteste twaalf producten proefden de testers maar waren houtachtig, muf of verbrand. De koudgeperste zonnebloemoliën worden vergeleken met bijna allemaal aanzienlijk duurder. Geraffineerde olie wordt zonder enige temperatuurgrens uit het gewas geperst.



Een van de tekortkomingen van de geteste geraffineerde zonnebloemolie is echter dat ze allemaal verontreinigende stoffen bevatten die tijdens het raffineren worden geproduceerd. Er waren geen weekmakers in een van de oliën, maar in sommige waren het minerale oliën.



Ongeveer elke vierde in Duitsland verkochte frituurolie is naar verluidt een zonnebloemolie. Het bevat veel meer vitamine E dan raapzaad of olijfolie. De olie is geschikt voor saladedressings en voor het bakken en stoven. Andere oliën zijn echter beter geschikt om te braden, zeggen de producttesters.

Popular

Recent Posts

Blogarchief