Huis en tuin: egels hebben klimhulp bij de vijver nodig

21.11.2013 ei Een kleine egel kan samen met bladeren landen in het lommerrijke rooster van een tuinvijver. Daarom moeten vijverbezitters zorgen voor klimhulpmiddelen met een lage helling, anders kunnen kleine dieren zichzelf niet bevrijden.

Rustend onder water, verandert het ritme van het leven rond de kust. In het koude seizoen heeft een tuinvijver speciale zorg nodig. Hoewel de vissen grotendeels inactief zijn, hebben andere dieren soms hulp nodig.



Als vijvers beveiligd zijn met een beschermingsnet, moeten tuinbezitters dit dagelijks controleren op verdwaalde dieren. Vogels en egels vinden weinig steun voor hun foerageren in de dunne oevervegetatie. Dat is waarom ze gemakkelijk in het beschermende net glijden, legt de Fördergemeinschaft Leben mit Heimtieren (FLH) in Berlijn uit. Voor de veiligheid kan een klimhulpmiddel met een lage spoed op ten minste één vijverlocatie worden geïnstalleerd. Hierdoor kunnen de dieren die in het net zijn gevangen zichzelf bevrijden.



Vissen en kikkers zouden eerst minder moeten voeren in de herfst en uiteindelijk stoppen met voeren. Wanneer de watertemperatuur daalt, werken het metabolisme en de hartfrequentie van vissen en, gedeeltelijk, kikkers op een laag pitje: ze eten een paar maanden niets en het hart klopt langzaam. Als eigenaren van tuinvijver de dieren nu te veel voeren, geven de dieren meer ontlasting af, wat algengroei of gistingsgassen stimuleert.



Een uitzondering is steur: ze moeten de hele winter eten. Je moet speciaal voedsel krijgen van de dierenwinkel, die naar de bodem van de vijver zakt. Omdat voedsel dat op het water drijft niet geschikt is voor steur. Vanwege de positie van hun mond kunnen ze het voedsel alleen van de grond halen.

Popular

Recent Posts

Blogarchief