Muziek maken tijdens het sporten maakt je blij

fra Vrouw op de loopband: wanneer atleten muziek kunnen maken met hun fitnessapparatuur, is training gemakkelijker en effectiever.

Met muziek gaat alles beter - zelfs de meest zwoele workout in het fitnesscentrum. Maar nog mooier en effectiever is de krachtact als je geluiden maakt met je trainingsapparaat.



Wanneer atleten muziek kunnen maken met hun fitnessapparatuur, is training eenvoudiger en effectiever. Een team wetenschappers rond de Leipzigse neuroloog Thomas Hans Fritz van het Max Planck Instituut voor Menselijke Cognitieve en Hersenwetenschappen heeft dit ontdekt. De onderzoekers hadden verschillende sportuitrusting veranderd, zodat de sporters harmonische tonen of ritmes konden opwekken. Hun studie werd gepubliceerd door de experts in de Proceedings van de US National Academy of Sciences (PNAS). Aan de andere kant heeft puur luisteren naar muziek dit effect niet.



We konden verschillende effecten op de onderwerpen demonstreren, legde Fritz uit. Aan de ene kant zouden de deelnemers de training als minder inspannend hebben ervaren door tegelijkertijd muziek te maken. Aan de andere kant werden de spieren effectiever gebruikt, omdat in de meer emotionele situatie minder contraspieren (antagonisten) betrokken zijn, zoals het team vermoedt. Ze zouden meer kunnen doen met minder zuurstof. Bovendien, volgens de studie, deden de positieve effecten zich al na slechts enkele minuten oefening, waarbij veel blije hormonen vrijkwamen.


1 2 Lees verder

Popular

Recent Posts

Blogarchief