Ingeblikt fruit Co.: niet bewaren in blik

Ingeblikt fruit en andere conserven smaken vaak licht metaalachtig. Omdat de blikjes na opening vruchten en groenten afgeven - omdat dit niet gezond is, moet ingeblikt voedsel direct na opening worden gegeten of worden bijgevuld. lebensmittel aus der konserve sollten nach dem öffnen umgefüllt werden. (bild: jens schierenbeck/dpa/tmn) Geconserveerde voedingsmiddelen moeten na opening worden bijgevuld. (Foto: Jens Schierenbeck / dpa / tmn) Ingeblikt fruit en andere conserven smaken vaak licht metaalachtig. Omdat de blikjes na opening vruchten en groenten afgeven - omdat dit niet gezond is, moet ingeblikt voedsel direct na opening worden gegeten of worden bijgevuld.



Eten moet niet in de openbaarheid stoppen. Omdat het blik tin na opening kan leveren aan het voedsel, waarschuwt Detmar Lehmann van de federale vereniging van voedselchemici in de openbare dienst (BLC). Tin vervuilt de nieren in grotere hoeveelheden. Veel blikjes zijn van binnen bekleed, maar blikopeners of vorken kunnen de verf beschadigen.



Bovendien heeft niet elk blik de beschermende lak. Vooral met ingeblikt fruit zouden mensen volgens Lehmann gewend zijn geraakt aan de metaalsmaakcomponent, zodat de fabrikanten de verf weglaten. "Dat merk je aan het feit dat het blik van binnenuit gemarmerd lijkt."



Zolang het blik gesloten is, is de ontbrekende of beschadigde verf geen probleem. "Zolang het blik een gesloten systeem is, tussen blikwand en vloeistof, om zo te zeggen, een balans", zegt Lehmann. Bij het openen wordt echter zuurstof toegevoegd en ontstaat er een onbalans: het metaal geeft tin vrij aan de vloeistof. Daarom kan het blik het beste na opening direct volledig worden geleegd, Lehmann adviseert: "ofwel eten of decanteren."

Popular

Recent Posts

Blogarchief