Auto & Verkeer: plotselinge zware regen: lager tempo en stop indien nodig

19.05.2017 Als zware regen plotseling inslaat, moeten automobilisten onmiddellijk reageren. Anders kan aquaplaning optreden. Ook verslechtert het beeld grotendeels. setz Als er hevige regen valt, kunnen automobilisten het best meteen van het gas af.

Bij plotselinge hevige regenval helpt slechts één ding: snelheid verlagen, zegt Hans-Ulrich Sander van Tüv Rheinland. Schakel indien nodig waarschuwingslichten in, rij naar rechts en stop.



Op de snelweg moeten de bestuurders op de vluchtstrook blijven. Vooral wanneer de ruitenwissers het water niet aankunnen en ik niets meer zie, zegt Sander.



Bij hevige regen moeten automobilisten altijd rekening houden met aquaplaning. Dit vormt een wig tussen de band en de weg. De band kan het water niet langer via het profiel verdrijven en drijft, vooral bij een te hoge snelheid. Dan kan ik niet sturen of remmen.



De opleving kan worden aangekondigd door een eenvoudiger besturing. Hoe funky de banden zijn, hoe groter het risico. Voorzichtigheid is ook geboden bij sleuven in de rijbaan.



Over het algemeen kan vuil op de weg na warm weer aanvankelijk een vettige film vormen als er regen valt. Er is een verhoogd risico op slippen of uitglijden voordat de regen de film wegspoelt, zegt Sander.

Popular

Recent Posts

Blogarchief