Geen restitutie voor hoortoestel voor eigen gebruik

Iedereen die eenzijdig een medisch hulpmiddel koopt, mag geen beroep doen op financiële ondersteuning van zijn wettelijke ziekteverzekering en pensioenverzekering. Dit werd beslist door het Landessozialgericht (LSG) Rheinland-Pfalz in Mainz. wer ein hörgerät braucht, muss sich erst mit der krankenkasse verständigen. (bild: rolf vennenbernd/dpa) Als u een gehoorapparaat nodig heeft, moet u eerst contact opnemen met uw zorgverzekeraar. (Afbeelding: Rolf Vennenbernd / dpa)

Iedereen die zelfstandig een hulpmiddel voor medische hulp aanschaft, mag geen beroep doen op financiële ondersteuning van zijn wettelijke ziekteverzekering en pensioenverzekering. Dit werd beslist door het Landessozialgericht (LSG) Rheinland-Pfalz in Mainz.



De rechtbank vindt dat de instellingen voor sociale zekerheid niet voor voldongen feiten moeten staan. In het beste geval geldt een uitzondering als de beslissing onnodig wordt uitgesteld en de betrokken persoon afhankelijk is van de steun (bestandsreferentie: L 4 R 56/10). In zijn arrest wees de rechtbank de vordering van een kantoormedewerker in een bakkerij af, De vrouw had een hoortoestel gekocht op basis van een medisch recept, zonder eerst te wachten op de beslissing van de verantwoordelijke sociale verzekeringsmaatschappij. Als een rechtvaardiging beweerde ze dat ze afhankelijk was van het apparaat in contact met collega's en klanten.



Anders dan de sociale rechtbank van Mainz, stond de LAG deze redenering niet toe. De aanvrager moet op zijn minst de bevoegde autoriteiten op de hoogte hebben gesteld dat, als het onderzoek van de aanvraag nog langer heeft geduurd, hij het hoortoestel zelf zou verkrijgen. Een pre-arbitraire inkoop staat de wet niet toe.

Popular

Recent Posts

Blogarchief