YouTube-rivalen krijgen korting op de Gema

Naarmate het geschil tussen het Gema en Google's YouTube-platform voortduurt, heeft de auteursrechtenorganisatie een nieuw contract getekend met tal van andere streamingdiensten.



Inclusief YouTube-concurrenten zoals MyVideo, Clipfish, tape. tv of Putpat. Ze behoren tot de Association of Private Broadcasting en Telemedia (VPRT), waarmee Gema een algemeen contract heeft afgesproken.



Hiermee krijgen VPRT-leden 20% korting op op advertenties gebaseerde muziekstreamingdeals voor tariefcompensatie, zoals de Gema kondigde maandag aan. De bedrijven moeten de incasso-organisatie op de hoogte stellen van de gemaakte bestellingen en er met behulp van de juiste technologie voor zorgen dat de muziek wordt ontdekt, bijvoorbeeld in de video's die door gebruikers worden gemaakt.



YouTube en de Gema kunnen al jaren niets betalen wat. Een centrale kwestie is naar verluidt de eis van Gema voor een kleine betaling, zelfs voor video's waarin geen reclame-inkomsten zijn. De Duitse gebruikers kunnen het dispuut duidelijk voelen: dus een van de tien populairste YouTube-videoclips van het jaar in dit land kon slechts één worden bekeken.



Met de nieuwe deal staat Google steeds meer alleen. Reeds dit najaar startte de muziekservice Vevo, die in andere landen nauw samenwerkt met YouTube, op eigen initiatief haar eigen Gema-deal in Duitsland.



Communicatie van Gema en VPRT

Popular

Recent Posts

Blogarchief