Oogdruppels zonder conserveringsmiddelen kiezen

"Zonder bewaarmiddelen" is soms ook beter met oogdruppels. Patiënten met glaucoom moeten bijvoorbeeld ook letten op contactlensdragers. Conserveringsmiddelen kunnen de ogen irriteren en in het ergste geval chronische ontsteking veroorzaken. werde Als oogdruppels regelmatig worden gebruikt, mogen deze geen conserveermiddelen bevatten.

"Geen conserveringsmiddelen" is soms ook beter met oogdruppels. Patiënten met glaucoom moeten bijvoorbeeld ook letten op contactlensdragers. Conserveringsmiddelen kunnen de ogen irriteren en in het ergste geval chronische ontstekingen veroorzaken.



Patiënten met bepaalde chronische oogziekten dienen niet-conserverende oogdruppels te gebruiken. Zelfs degenen die allergisch zijn voor deze middelen of die contactlenzen dragen, moeten hun toevlucht nemen tot geneesmiddelen zonder conserveermiddelen, adviseert de Duitse Oftalmologische Vereniging (DOG) in München. Omdat druppels bijvoorbeeld met het gebruikelijke conserveringsmiddel benzalkoniumchloride kunnen leiden tot chronische ontsteking van het oogoppervlak, als ze lang en vaak worden gebruikt.



Dit is vooral van toepassing op mensen met het droge ogen-syndroom of glaucoom (groene ster). In het gunstigste geval, voor kortdurend en niet frequent gebruik, zijn conserveermiddelhoudende oogdruppels onschadelijk. Volgens de HOND zijn de conserveringsmiddelen wettelijk voorgeschreven voor oogdruppels die langer dan 24 uur worden gebruikt. Ze zijn ontworpen om te voorkomen dat bacteriën of schimmels zich vermenigvuldigen.



Omdat alternatieve bewaarmiddelen soms de ogen kunnen irriteren, is de DOG van mening dat gratis oogdruppels de veiligste keuze zijn. Verschillende varianten zijn beschikbaar: sommige containers hebben verzilverde stalen kleppen die het binnendringen van ziekteverwekkers voorkomen. Anderen hebben een filter dat het conserveermiddel onderschept voordat ze in contact komen met het oog.

Popular

Recent Posts

Blogarchief