Ouderen: Pas op voor pijnstillers

Regelmatig gebruik van bepaalde analgetica verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte. De Duitse vereniging van gevestigde cardiologen (BNK) in München waarschuwt daarvoor.

"Vooral ouderen, die toch al vaak last hebben van cardiovasculaire problemen, mogen dergelijke medicijnen niet zonder nadenken nemen", zei de BNK-voorzitter Norbert Smetak. Als dit onvermijdelijk is, moet het geld zo laag mogelijk worden gedoseerd en zo kort mogelijk worden gehouden.



Het gaat om zogenaamde niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). De BNK verwijst naar een metastudie die in het begin van het jaar in het tijdschrift "British Medical Journal" werd gepubliceerd, met meer dan 116.000 patiënten, waarin Zwitserse wetenschappers de bijwerkingen van zeven NSAID's analyseerden: "Alle geteste medicijnen hadden een verhoogd risico op hartaandoeningen. en herseninfarcten ", legt Smetak uit.



Twee geneesmiddelen, diclofenac en etoricoxib, waren daarom geassocieerd met een viervoudig verhoogde cardiovasculaire mortaliteit in vergelijking met sham-medicijnen, aldus de cardioloog. Volgens de studie verdrievoudigt ibuprofen het risico op een beroerte en verhoogt het het risico op een hartaanval met een factor 1,3. Dit betekent echter niet dat andere geneesmiddelen waarvoor geen gegevens beschikbaar zijn, vrij zijn van bijwerkingen, benadrukte hij. Dit geldt ook voor alternatieve middelen zoals paracetamol.



Daarom moeten mensen die regelmatig pijnstillers nodig hebben zorgvuldiger zijn. Bijvoorbeeld gerichte oefeningen en ontspanningsoefeningen kunnen een goede niet-medicamenteuze optie zijn die pijn en ongemak vermindert. dapd

Popular

Recent Posts

Blogarchief