BGH reguleert schade tussen huiseigenaren

wegen mordes an seiner ehefrau muss ein 67-jähriger lebenslang in psychiatrie. symbolbild: uli deck Vanwege het vermoorden van zijn vrouw heeft een 67-jarige levenslang nodig in de psychiatrie. Symbolische afbeelding: Uli-dek

Eigenaren van appartementen moeten ook verantwoordelijk zijn voor eventuele schade die ze veroorzaken aan huizen van andere eigenaren in hetzelfde gebouw. Er is geen recht op compensatie als dezelfde eigenaar kamers verhuurt aan verschillende huurders.



Dezelfde regels gelden tussen eigenaars van verschillende appartementen als tussen eigenaars van naburige eigendommen. Het Federale Hof van Justitie oordeelde in een historische uitspraak die werd aangekondigd op vrijdag (25 oktober). Overeenkomstige regels zijn van toepassing op bedrijfspanden of praktijkruimten van verschillende eigenaren (ref. V ZR 230/12).



In dit specifieke geval veroorzaakte een losse slang in een polikliniekcentrum waterschade in het kantoor van de dokter hieronder. Beiden hadden hun kamers gehuurd van verschillende eigenaren. De verzekering van de arts kan nu een vergoeding van ongeveer € 165.000 eisen van het OP-centrum.



Er is geen sprake van een foutloze claim tussen de huurders, volgens de beslissing van het Federale Hof van Justitie, als dezelfde eigenaar panden heeft gehuurd bij verschillende huurders. Het blijft een merkwaardig gevolg dat de situatie van de huurder kan variëren, afhankelijk van de eigendomsstructuur, zei de voorzittende rechter Christina Stresemann bij het vonnis. Dat komt echter omdat de huurders hun claims ontlenen aan de positie van hun respectieve eigenaars - als ze dezelfde eigenaar zijn, hebben ze geen claims tegen zichzelf.

Popular

Recent Posts

Blogarchief