Zwaar dronken voetgangers kunnen rijbewijs verliezen

Het besturen van een dronken auto kan je rijbewijs verliezen - dat is duidelijk. Maar zelfs degenen die te veel alcohol in hun bloed hebben als voetgangers, kunnen hun rijbewijs in gevaar brengen.

Dronken bestuurders kunnen hun rijbewijs verliezen - dat is duidelijk. Maar zelfs degenen die als voetganger te veel alcohol in hun bloed hebben, kunnen hun rijbewijs in gevaar brengen. Zelfs een voetganger kan zijn rijbewijs verliezen als hij dronken is en opvalt. Dit blijkt uit een uitspraak van de administratieve rechtbank Mainz (bestandsreferentie: 3 L 823/12). De reden hiervoor was dat een voetganger, die regelmatig te diep in het glas kijkt, mogelijk ook probeert een auto te besturen na het nuttigen van te veel alcohol.



In dit geval had de politie een man dronken met 3.0 per duizend in hechtenis genomen na rellen op een festival. Het rijbewijs ontnam hem het bevoegde gezag, nadat de betrokken persoon had geweigerd een medisch-psychologisch rapport in te dienen. De man rechtvaardigde dit door te zeggen dat hij niet dronken was op straat. In de rechterlijke uitspraak staat daarentegen dat "twijfels over het vermogen om alcohol te scheiden van deelname aan gemotoriseerd wegverkeer" gerechtvaardigd zijn.

Popular

Recent Posts

Blogarchief