Geluidshinder in de buurt rechtvaardigt huurvermindering

wir Als er een nieuw huis wordt gebouwd op het naastgelegen terrein, worden bewoners blootgesteld aan het bouwgeluid. Dit kan een huurvermindering rechtvaardigen als de bouwmaatregelen niet te voorzien waren.

Of het nu om nieuwbouw, sloop, ombouw of uitbreiding gaat: dit veroorzaakt bouwgeluid. Dit lawaai in de buurt kan een huurvermindering rechtvaardigen. Het Landgericht Berlin verleent huurders een grondrecht op geluidvrij wonen.



In geval van bouwlawaai in de buurt van het huis, kunnen getroffenen de huur verminderen. Het maakt niet noodzakelijk uit of de verhuurder verantwoordelijk is voor deze beperkingen of dat hij er iets aan kan doen. Dit wordt aangegeven door de Duitse Vereniging van Huurders (DMB). De verhuurder kan ook niet beweren dat in grote steden of in de binnenstad moet worden verwacht met bouwmaatregelen. De rechtbank van Berlijn (ref.: 67 S 476/13) besloot dat bouwlawaai uit de buurt ook een tekortkoming in het centrumgebied vormt die een huurvermindering rechtvaardigt. In principe hebben huurders recht op een appartement dat vrij is van aanzienlijke geluidsoverlast.



Volgens de Duitse Vereniging van Huurders worden huurreducties vanwege lawaai alleen uitgesloten als bijvoorbeeld reeds voorbereidend werk voor bouwmaatregelen of geluidsschade herkenbaar was aan het einde van het huurcontract. Het maakt daarentegen niet uit of het appartement zich in het stadscentrum of aan de rand van de stad bevindt, ongeacht of het aangrenzende pand is gebouwd of niet. Als er aanzienlijk hinder en bouwgeluid is van een naburige grote bouwplaats, kan de huurprijs met 15 tot 35 procent worden verlaagd.

Popular

Recent Posts

Blogarchief