Prioriteit op de rotonde: de tekens zijn belangrijk

De rotonde is iets speciaals. Iedereen moet het rij been ingrijpen om vooruit te komen. Maar wie heeft hier voorrang? ei Een rotonde: hier gelden speciale regels.

Een blauw bord met drie pijlen geeft dit aan: een rotonde komt dichterbij. Volgens de verkeersregels wordt de anders geldige doorgangsregel geannuleerd van rechts naar links op de rotonde. Voorwaarde: de rotonde moet aanwezig zijn samen met een bord dat de voorrang geeft.



Als het driehoekige bord met rode rand ontbreekt, wordt de rotonde beschouwd als een normaal kruispunt, verduidelijkt de Automobile Club of Germany (AvD). Dan staat er: vlak voor links. De instappende auto heeft voorrang.



Als u de rotonde oprijdt, mag u niet knipperen. Aan de andere kant is het verplicht bij vertrek. Wie zet geen richtingaanwijzer uit, bedreigd met tien euro's boete. De prioriteit voor fietsers en voetgangers kan een beetje verwarrend zijn, zoals de ADAC uitlegt. Voetgangers hebben daarom geen prioriteit bij de ingang, aan de andere kant al bij de uitgang. En fietsers? Deze genieten op beide plaatsen voorrang op fietspaden. Tenzij ze verkeersborden ondertekenen.



ADAC naar rotonde (pdf)



AvD naar rotonde



Snelwegcode §8 (voorrang)

Popular

Recent Posts

Blogarchief