Juiste bandenspanning op de fiets

Geen te hoge of te lage luchtdruk is goed voor de fietsband. Controleer daarom regelmatig of de druk nog steeds binnen het bereik van de fabrikantinformatie valt. De duimtest alleen is niet genoeg. ei Lagere luchtdruk zorgt voor meer grip op een glad oppervlak. Dit verhoogt de rolweerstand en de slijtage van de band.

De duimtest is niet geschikt om de bandendruk op fietsen te controleren. Omdat de weerstand voor elke band anders is, zegt Arne Bischoff van de persdienstfiets (pd-f).



De druk moet altijd binnen de specificaties van de fabrikant op de zijkant van de band liggen. De expert beveelt daarom aan om een ​​bandenspanningsmeter te gebruiken. Voor alledaagse fietsers is ook een vloerpomp met manometer rijk. Er is geen ideale bandenspanning.



Een extra lage bandenspanning kan de band meer steun geven en meer grip op een glad oppervlak.



Lage druk verhoogt echter de rolweerstand en slijtage van de band, legt Bischoff uit. Bij hogere bandenspanning lijdt het rijcomfort. Omdat de band zich niet zo goed aan het oppervlak kan aanpassen. In principe adviseert de pd-f om regelmatig de bandenspanning te meten en banden, velgen en spaken te inspecteren op beschadiging.

Popular

Recent Posts

Blogarchief