Energieverbruik: locatie van de koelkast belangrijk

Voor het stroomverbruik van koelkasten of diepvriezers is niet alleen hun efficiëntieklasse bepalend, maar ook de locatiekeuze. Experts vertellen ons wat er nog meer toe doet. der richtige standort, hilft den energieverbrauch des kühlschranks zu senken. (bild: peter steffen/dpa) De juiste locatie helpt het energieverbruik van de koelkast te verminderen. (Foto: Peter Steffen / dpa)

Het stroomverbruik van koelkasten of diepvriezers wordt niet alleen bepaald door hun efficiëntieklasse, maar ook door hun locatiekeuze. Experts vertellen ons wat er nog meer toe doet.



Hoe koeler de plaats van installatie, hoe lager het stroomverbruik van koelkasten en diepvriezers, verklaart het Verbraucherzentrale Bundesverband in Berlijn in een onlangs gepubliceerde handleiding "Speciaal-economische huishoudapparaten 2011/12".



Ook de Klimaatklasse moet worden overwogen: Klasse SN-apparaten voor subnormaal zijn geschikt voor omgevingstemperaturen van 10 tot 32 graden. Zo'n apparaat zou ook in de kelder kunnen zijn. Apparaten met de aanduiding N (normaal) hebben 16 tot 32 graden nodig - geschikt voor keukens. Apparaten met ST (subtropisch) zijn zelfs warmer: ze zijn bestand tegen omgevingstemperaturen van 18 tot 38 graden en met de indicatie T 18 tot 43 graden.



Zijn de apparaten in een koudere omgeving dan hun klasse toegestaan? hun thermostaat kan verkeerd werken, zegt de brochure. En bij te hoge omgevingstemperaturen neemt het stroomverbruik sterk toe en wordt de gewenste koeltemperatuur mogelijk niet bereikt. Daarom moeten plaatsen naast de kachel of verwarming en direct zonlicht worden vermeden.

Popular

Recent Posts

Blogarchief