De elektriciteitsprijzen zullen over de hele linie stijgen in 2013

Slecht nieuws voor het begin van het jaar: in 2013 zullen consumenten in Duitsland bijna het hele platteland meer moeten betalen voor elektriciteit. Voor gas hangt de prijs sterk af van de aanbieder.

Slecht nieuws voor het begin van het jaar: in 2013 moeten consumenten in Duitsland bijna overal meer voor elektriciteit betalen. Voor gas is de prijs sterk afhankelijk van de leverancier.



Negen van de tien primaire leveranciers verhogen de prijzen aan het begin van het jaar en eisen tot 20,2 procent meer van hun klanten, zoals blijkt uit een recent onderzoek van het vergelijkingsportaal Toptarif in Berlijn. Beïnvloed zijn ongeveer 30 miljoen huishoudens. Een gemiddeld gezin met vier leden met een jaarverbruik van 4000 kilowattuur zou gemiddeld 12 procent of 125 euro per jaar moeten betalen. In de top zijn er zelfs tot 209 €.



Naast grote hulpprogramma's verhogen ook kleine stads - en gemeentediensten volgens de portal hun prijzen. Redenen zijn de duidelijk stijgende bijdrage aan de elektriciteitsprijs in de loop van de energietermijn en hogere netwerktarieven voor de doorvoer van elektriciteit naar de consument.



Meer dan 2,5 miljoen huishoudens met gasaansluitingen moeten ook meer betalen in 2013. Met een verbruik van 20.000 kilowattuur per jaar ontvangen volgens het portaal minimaal 117 leveranciers gemiddeld 6,5 procent of 93 euro meer. Tegelijkertijd verlagen 20 gasbedrijven hun prijzen, respectievelijk 5,7 procent en 91 euro minder. Een van de redenen voor de verschillende prijsontwikkelingen is de verschillende strategieën van nutsbedrijven bij de aanschaf van aardgas.

Popular

Recent Posts

Blogarchief