Rijden over het midden van de weg: Wie is aansprakelijk?

Wie een bocht maakt, overtreedt het legale rijverbod. Als er een ongeluk gebeurt, is de persoon volledig aansprakelijk. Maar is dat het geval, zelfs als het voertuig over het midden van de weg rijdt vanwege de breedte? breite fahrzeuge müssen vor kurven so lange warten, bis kein gegenverkehr mehr kommt. Brede voertuigen moeten voor bochten wachten tot er geen tegenliggers zijn.

Auto's die in bochten komen, moeten extra voorzichtig rijden. Vooral als er minder dan een meter ruimte tussen zit. De andere kant van de weg mag automobilisten gebruiken, maar alleen als er niemand komt. Anders zijn ze volledig aansprakelijk bij een ongeval.



In de onderhandelde zaak moest een brede bus in een bocht midden op de weg rijden. Dit veroorzaakte een ongeluk met een naderende auto. Voor de rechtbank ging het om de vraag of de automobilist het moet volhouden.



Dat werd tenietgedaan door de rechtbank Lübben (Az.: 20 C 49/16). De bus zou vanwege zijn breedte naar de andere kant moeten gaan. Maar hij zou zo lang moeten wachten totdat er geen teller of inhaalverkeer meer kwam. De automobilist heeft zijn volledige schade opgelopen en de juridische kosten zijn vervangen.



Het Arbeitsgemeinschaft Verkehrsrecht van de Deutscher Anwaltverein (DAV) rapporteert over het vonnis.



Arbeitsgemeinschaft Verkehrsrecht

Popular

Recent Posts

Blogarchief