Rusland wil internetcontrole bij wet aanscherpen

Ondanks felle kritiek zet het Russische parlement een verdere beperking van het internet voort. De Doema heeft in eerste lezing een wet goedgekeurd volgens welke internetforums al kunnen worden geblokkeerd na een "verdenking van illegale inhoud" zonder een gerechtelijk bevel.

De krant Kommersant meldde (zaterdag). "Het is alsof de autoriteiten een terrorist willen vangen en de hele stad willen bombarderen", zei oppositielid Dmitry Gudkov.


Kritiek kwam ook van de grote Russische internetportalen Yandex en Mail. ru. Ze zien het gevaar van censuur in het grootste land op aarde. Voorstanders verdedigen de wet als een stap tegen piraterij. Een rechtbank kan het verbod opheffen, benadrukken ze.



Rusland heeft al een jaar volgens de autoriteiten een wet met betrekking tot kinderbescherming zonder dat een gerechtelijk bevel pagina's kan blokkeren. De oppositie bekritiseert het initiatief om de protestbeweging die via internet wordt gemobiliseerd, te belemmeren.



Na de berichtgeving in de media over het losbandige leven van Russische functionarissen, keurde het Parlement ook een tweede lezing goed die dergelijke onthullingen in de toekomst zou bestraffen. "Dit is een mondingsherinnering voor journalisten," bekritiseerde Gudkov.



Wikipedia protest tegen internetwetgeving, Russisch



Dmitry Gudkov op Twitter, Russisch

Popular

Recent Posts

Blogarchief