Tyre lost op: Workshop moet schade betalen

Wegens ontoereikende veiligheidsinstructies na het veranderen van het wiel, moet een autoreparatiewerkplaats de compensatie aan de bestuurder na een ongeval betalen. Aldus oordeelde de rechtbank van Heidelberg in hoger beroep. die werkstatt muss darauf hinweisen, dass die schrauben frisch aufgezogener winterreifen nachgezogen werden müssen. (bild: dpa) De werkplaats moet erop wijzen dat de schroeven van nieuw gemonteerde winterbanden opnieuw moeten worden vastgedraaid. (Afbeelding: dpa)

Wegens ontoereikende veiligheidsinstructies na het verwisselen van het wiel, moet een autoreparatiewerkplaats de bestuurder schadeloosstellen na een ongeval. Aldus oordeelde de rechtbank van Heidelberg in hoger beroep.



Het hof vond dat het bewees dat de werkplaats niet duidelijk genoeg had gemaakt dat de wielbouten van nieuw aangebrachte winterwielen na de eerste 100 kilometer of zo opnieuw zouden moeten worden aangehaald. Alleen op de factuur onder de lijn van de handtekening en zonder speciale etikettering was een verwijzing naar de plicht, zoals de rechtbank nu aankondigde. Het vonnis was al uitgesproken op 27 juli (bestandsreferentie: 1 S 9/10).



Een man had een rechtszaak aangespannen omdat hij door de werkplaats een schade van 4000 euro wilde laten vervangen. Na ongeveer 1900 kilometer gereden te hebben, was tijdens het rijden op de snelweg een wiel losgeraakt. De rechtbank heeft hem nu gerechtigheid verleend in het hof van beroep. De eiser is echter medeplichtig aan 25 procent omdat hij de geleidelijke versoepeling moet hebben opgemerkt en niet op tijd naar de werkplaats is gereden.

Popular

Recent Posts

Blogarchief