Civielrechtelijke geschillen: deze kwesties worden erkend

Kosten voor civiele procedures kunnen slechts zeer beperkt worden belast. Wanneer dit het geval is, verklaart de vereniging verzekeringsrecht in de Duitse orde van advocaten. di Uitgaven kunnen van de belasting worden afgetrokken als het civiele proces een goede kans van slagen heeft.

De federale financiële rechtbank heeft besloten dat het belastingkantoor de uitgaven voor een civiel proces moet erkennen als dit voldoende uitzicht op succes heeft (AZ: VI R 42/10). Volgens de wet is dit alleen van toepassing als de rechtszaken over het levensonderhoud van de partijen bij het geschil gaan. Dit is wat de Werkgroep Verzekeringsrecht van de Duitse Orde van Advocaten (DAV) aangeeft.



Volgens de deskundigen is dit bijvoorbeeld het geval in civielrechtelijke procedures in het verzekeringsrecht. Want in processen waarin bijvoorbeeld sprake is van een geschil met een ongeval, een arbeidsongeschiktheid of een bouwverzekering, gaat het om het veiligstellen van het levensonderhoud van de verzekeringnemer. Zelfs in het kader van de schadevergoedingswet, bijvoorbeeld in het geval van medische aansprakelijkheid of na een verkeersongeval, kunnen de gerechtskosten aftrekbaar zijn als de polishouder zijn vorderingen moet afdwingen.



Betrokkenen moeten in dergelijke gevallen proceskosten afdwingen, adviseren de advocaten. Als de belastingdienst de uitgaven niet erkent, dient een bezwaarschrift te worden ingediend. In geval van twijfel kan de beslissing van de autoriteit worden opgeroepen.

Popular

Recent Posts

Blogarchief