Verhoogd homocysteïnegehalte: pas op met vitaminesupplementen

Een verhoogd homocysteïnegehalte wordt als een risicofactor voor hartaanvallen beschouwd. Voedingssupplementen helpen om het te verlagen. Maar bij patiënten met coronaire hartziekten kunnen hooggedoseerde vitamine B - en foliumzuursupplementen zelfs schadelijk zijn.

Verhoogde homocysteïne wordt als een risicofactor voor hartaanvallen beschouwd. Voedingssupplementen helpen om het te verlagen. Maar bij patiënten met een aandoening van de kransslagaders hoge dosis vitamine B en foliumzuur supplementen



kan zelfs pijn doen. Met voedingssupplementen inderdaad verhoogde homocysteïnespiegel kan verminderen. Het wordt beschouwd als een risicofactor voor hartaanvallen of beroertes. Voor patiënten met coronaire hartziekte kunnen hooggedoseerde vitamine B - en foliumzuursupplementen zelfs schadelijk zijn, waarschuwt Norbert Smetak van de Duitse vereniging van geregistreerde cardiologen (BNK). Hij adviseert om de vitamines te consumeren door een bewuste en uitgebalanceerde voeding en zo homocysteïne te verminderen.



Aanbevolen groenten, salade en volle granen. Rijk aan foliumzuur zijn peulvruchten, veel vitamine B6 in walnoten, vitamine B12 in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals melk en eieren en zuurkool.



Homocysteïne is een aminozuur en wordt gevormd tijdens de afbraak van eiwitten in het lichaam. Het is een risicofactor voor hart-en vaatziekten en wordt meestal behandeld met een hoge dosis vitamine supplementen permanent. Er is geen onderzoek kunnen bewijzen, volgens Smetak hartaanvallen of beroertes werden voorkomen. Hij verwees naar een onderzoek bij meer dan 12.000 patiënten met coronaire hartziekten die bijna zeven jaar elke dag hooggedoseerde supplementen gebruikten.

Popular

Recent Posts

Blogarchief