Uit gesprekken over de dood die het leven bepalen

Veel ouderen houden zich bezig met hun eindigheid. Sommigen geven hun spontaniteit en plannen op. Kinderen en kleinkinderen kunnen hen helpen zich te concentreren op wat er gebeurt - het leven. gespräche mit enkelkindern können älteren menschen helfen, sich wieder auf das leben zu konzentrieren. Praten met kleinkinderen kan ouderen helpen zich weer op het leven te concentreren.

Dat is het niet meer waard, straks ga ik toch dood - sommige mensen zeggen dergelijke zinnen al tientallen jaren. Zelfs als het zuigt, moeten kinderen en kleinkinderen herkennen.



De eigen eindigheid is iets dat iemand erg druk maakt op hoge leeftijd, legt de psycholoog Christine Sowinski van het Kuratorium Deutsche Altershilfe (KDA) uit. Het kan zelfs jonge mensen niet verwonden om ermee om te gaan. Ze mogen echter ook grenzen stellen en zeggen: mam, dit onderwerp weegt zwaar op me, ik wil er vandaag niet over praten.



In dat geval helpt het ook om de focus enigszins te verschuiven. Veel oudere mensen nemen sowieso de balans op. Waarom vraag je niet of de moeder of vader echt gelukkig is met wat was? Of hij of zij nog wensen heeft - of er dingen zijn die niet zo goed gingen of rekeningen die nog open zijn? Sowinski heeft al een gesprek gevoerd over de dood over het leven. Toon de luisteraar dus aan de mens: je leeft nog steeds! Geniet ervan!

Popular

Recent Posts

Blogarchief