Eenzame senioren slikken meer psychofarmaca

Niemand vindt het leuk om alleen te zijn: vooral ouderen moeten worstelen met eenzaamheid op oudere leeftijd. Het gevoel alleen te zijn beïnvloedt je gezondheid. ei Een uitgesproken gevoel van eenzaamheid heeft een negatieve invloed op de gezondheid.

Niemand vindt het leuk om alleen te zijn: vooral ouderen moeten worstelen met eenzaamheid op oudere leeftijd. Het gevoel alleen te zijn heeft een negatief effect op uw gezondheid.



Eenzaamheid kan senioren verleiden psychotrope geneesmiddelen te nemen. Ouderlingen met een stabiel vriendennetwerk kunnen zich hiertegen beschermen. Dit wordt aangegeven door de Duitse Vereniging voor Psychosomatische Geneeskunde en Medische Psychotherapie (DGPM). Mannen en vrouwen zijn ongeveer even getroffen door eenzaamheid op oudere leeftijd. Vrouwen hebben echter meer risicofactoren: ze zijn meer weduwe en fysiek gehandicapt, wat hun contactmogelijkheden beperkt.



Tegelijkertijd kunnen vrouwen deze risico's goed compenseren. Dit wordt aangetoond door een onderzoek onder 1079 proefpersonen ouder dan 65: vrouwen hebben hechte vriendschappen en hebben bijvoorbeeld intensief contact met hun buren. Mannen daarentegen zijn eerder in contact met voormalige collega's die zelden vertrouwd worden.



Een uitgesproken gevoel van eenzaamheid heeft een negatief effect op de gezondheid van oudere mensen. U loopt een hoger risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en slikt vaker psychotrope geneesmiddelen. Over het algemeen neemt 19 procent van de ouderen in de leeftijd tussen 57 en 84 deze medicijnen in. Dit resultaat kan niet alleen worden toegeschreven aan een hogere depressiviteit.

Popular

Recent Posts

Blogarchief