Levensverzekering: vorderingen ondanks echtscheiding

Na een scheiding verliest een vrouw niet noodzakelijkerwijs vorderingen onder de levensverzekering van haar voormalige echtgenoot. Want de ex-man moet zijn geschiktheid ingetrokken hebben. Dat blijkt uit een recent arrest.

Na een scheiding verliest een vrouw niet noodzakelijk de levensverzekering van haar voormalige echtgenoot. Want de ex-man moet zijn geschiktheid ingetrokken hebben. Dat blijkt uit een recent arrest.



Een vrouw verliest haar recht op een levensverzekering als de ex-man uitdrukkelijk aan de verzekeringsmaatschappij verklaart dat zijn gescheiden partner na zijn overlijden niet langer in aanmerking zal komen. Dit werd beslist door het Hogere Regionale Hof (OLG) Koblenz in een beslissing die bekend werd op vrijdag (12 augustus) (bestandsreferentie: 10 U 973/10).



De rechtbank verwierp dus de vordering van een weduwe. De vrouw had aangevoerd dat de verzekering van haar overleden echtgenoot het geld aan zijn ex-vrouw had betaald. De verzekering had echter wel gelijk, want in de verzekeringspolis was de ex-vrouw nog steeds als rechthebbende geregistreerd.



Alleen de Hogere Regionale Rechtbank vond dat gezaghebbend. De rechters accepteerden ook niet het bezwaar van de aanklager dat het niet bestond dat volgens de veronderstelde wil van de erflater, zijn voormalige en niet zijn huidige echtgenote de verzekerde som zou ontvangen.

Popular

Recent Posts

Blogarchief