Nieuwe gentherapie getest op hartfalen

Chronisch hartfalen is een belangrijke oorzaak van de dood - onderzoekers van Heidelberg en Philadelphia hebben nu een gentherapie getoetst in dierproeven.

Chronisch hartfalen is een belangrijke oorzaak van de dood -. Onderzoekers van Heidelberg en Philadelphia hebben nu een gentherapie tegen getest op dieren



De procedure is veilig en effectief is, althans in varkens, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift "Science Translational Medicine". Hier in het verzwakte hartspier gebruikend virus een gen (S100A1) worden geplaatst.



De onderzoekers hebben de techniek getest op het varkenshart, dat qua aard vergelijkbaar is met het menselijk hart. Na drie maanden hadden de harten van de behandelde dieren naar verluidt aanzienlijk hersteld. De wetenschappers gaan ervan uit dat dit effect aanhoudt. "Op basis van deze positieve resultaten, plannen we nu een klinische proef om de veiligheid van de menselijke therapie te testen", zei professor Patrick Most, hoofd van het onderzoeksproject in het universitair ziekenhuis van Heidelberg. Dit kan over ongeveer twee jaar worden verwacht. Tot dusverre is er geen effectieve behandeling tegen de wijdverspreide ziekte.



De proteïne S100A1 is een soort brandstof voor het hart. Als de genetische informatie voor het eiwit in het hart komt en daar wordt geactiveerd, neemt de pompkracht volgens onderzoekers toe. Het eiwit regelt de influx van calcium in de hartspier, waardoor de effectiviteit ervan wordt verhoogd. De prikkelbaarheid van het hart wordt gestabiliseerd en de energieproductie past zich aan aan de verhoogde cardiale output.

Popular

Recent Posts

Blogarchief