Speculatietermijn op art

naleven we Iedereen die regelmatig kunst verkoopt, moet belasting betalen. Anders is er een speculatieve periode van een jaar.

De kunsthandel bloeit. Maar wie een werk wil verkopen, moet letten op de speculatieperiode van een jaar. Anders moet hij belasting betalen over de winst.



Het maakt niet uit of foto's of sculpturen - wie zijn geld in kunst investeert ook aan het belastingkantoor moet denken. In principe is een speculatieve periode van een jaar van toepassing op particuliere verkooptransacties, legt Isabell Klocke van de Taxpayers 'Association in Berlijn uit. Het is geregeld in § 23 van de wet op de inkomstenbelasting.



Naderhand: wie een kunstwerk binnen een jaar met winst verkoopt, moet het belasten. Winsten tot 600 euro per jaar zijn belastingvrij. Na het einde van de periode van één jaar hoeft de winst niet langer te worden belast. Belangrijk om op te merken: als het kunstwerk een inkomen genereert, bijvoorbeeld omdat het aan een museum wordt gegeven voor geld, wordt de speculatieve periode verlengd tot tien jaar.



Bovendien mogen particuliere eigenaren niet te veel stukken in korte tijd verkopen. Omdat het dan snel in de handel kan worden gebracht, legt Klocke uit. Het resultaat: in geval van twijfel zijn er omzetbelasting verschuldigd. De toegestane limiet is altijd afhankelijk van het individuele geval. Drie verkopen binnen een jaar kunnen echter problematisch zijn.



Clausule 23 Wet inkomstenbelasting

Popular

Recent Posts

Blogarchief