Verplaats na een operatie aan de tussenwervelschijf

Iedereen die op de tussenwervelschijf is geopereerd, beweegt instinctief voorzichtig. Maar dat is precies wat helemaal fout kan zijn, omdat de wervelkolom stress nodig heeft. Patiënten die kort na de operatie weer verhuizen, voelen zich vaak veel beter. patienten sollten kurz nach einer bandscheiben-op mit mobilisierungsübungen beginnen. (bild: patrick pleul/dpa) Patiënten moeten beginnen met mobilisatie-oefeningen kort na de operatie tussen de wervels. (Afbeelding: Patrick Pleul / dpa)

Iedereen die op de schijf is geopereerd, beweegt instinctief voorzichtig. Maar dat is precies wat helemaal fout kan zijn, omdat de wervelkolom stress nodig heeft. Patiënten die veel bewegen na de operatie voelen zich vaak veel beter.



Overmatige voorzichtigheid na een tussenwervelschijfbewerking is volgens deskundigen niet nodig. In plaats van helemaal te bewegen, moeten patiënten hun wervelkolom zo vroeg mogelijk belasten, verklaren de fysiotherapeuten Frank Diemer en Volker Sutor. Ze verwijzen naar een onderzoek uit 2004, volgens welke patiënten met tussenwervelschijven, die veel bewegen, vaak nog beter zijn. Het nog vaak vermelde bewegingsverbod brengt hen echter terug naar oudere, wetenschappelijk verouderde onderzoeken.



De twee therapeuten zijn voorstander van het zo snel mogelijk twee dagen na de operatie starten van een mobilisatie die is aangepast aan de toestand van de patiënt. Oefeningen in de laterale positie kunnen bijvoorbeeld het begin zijn, gevolgd door zitten en dan staan. Tenslotte is een training met extra gewichten denkbaar, verklaren ze in een interview met het tijdschrift "Physiopraxis". Afhankelijk van de pijn is volledige belasting toegestaan. Dit omvat echter ook het bespreken met de juiste artsen om tijdelijk pijnstillers stop te zetten om te bepalen in welke mate welke bewegingen mogelijk zijn.

Popular

Recent Posts

Blogarchief