BGH: Vrije kleurkeuze voor huurders

De keuken is rood, de badkamer geel en in de woonkamer een dikke paarse balk - die zijn appartement in kleur wil schilderen, moet niet bang zijn voor een verbod op de verhuurder, de BGH regeerde.

De keuken is rood, de badkamer geel en in de woonkamer een dikke paarse balk - die zijn appartement in kleur wil schilderen, moet niet bang zijn voor een verbod op de verhuurder, heeft de BGH geoordeeld.



Een verhuurder kan een huurder zijn in principe niet de kleurkeuze voor een appartement voorschrijven tijdens de huidige huurperiode. Dit rapporteert de "maandelijks voor Duitse wet", daarbij verwijzend naar een uitspraak van het Federale Hof van Justitie (BGH) in Karlsruhe. Aan het einde van de huurperiode kan de verhuurder hoogstens eisen dat het appartement wordt teruggebracht in de verf die ze had toen hij verhuisde (bestandsreferentie: VIII ZR 205/11).



De rechtbank verklaarde er één met zijn slogan de zogenaamde kleurkeuzeclausule in een lease-overeenkomst is nietig. Nadien was de huurder verplicht om de flat gedurende de gehele huurperiode overwegend in witte kleur te schilderen. De BGH zag dit als een ongepast nadeel van de huurder. Het is niet een legitiem belang van de verhuurder herkenbaar, waarom hij ook de kleurkeuze tijdens de huurperiode kan bepalen.



Integendeel, de huurder in de decoratie en het kleurenschema van zijn appartement heeft zijn eigen bewegingsruimte. Pas aan het einde van de huurperiode kan de verhuurder er belang bij hebben dat het appartement in een kleur wordt geverfd die snel kan worden verhuurd.

Popular

Recent Posts

Blogarchief