Donaties: hoe u het geld goed kunt krijgen

Kort voor Kerstmis zijn er weer veel fondsenwervers op straat. Wie iets goeds wil doen, maar niet zomaar moet doneren, maar vooraf moet informeren. Dan arriveert het geld op de juiste plaats. geben mit gutem gewissen: spender sollten wissen, wem sie geld geben. (andrea warnecke/dpa/tmn) Geef met een duidelijk geweten: Donoren moeten weten aan wie ze geld geven. (Andrea Warnecke / dpa / tmn)

Vlak voor Kerstmis zijn er weer veel fondsenwervers op straat. Wie iets goeds wil doen, maar niet zomaar moet doneren, maar vooraf moet informeren. Dan arriveert het geld op de juiste plaats.



Fondsenwervers hoeven zich niet langer te registreren bij autoriteiten in de meeste staten. In de regel is het voldoende dat mensen een vereniging starten, zichzelf een statuut geven en gaan verzamelen, verklaart het consumentencentrum Noord-Rijnland-Westfalen in Düsseldorf. Alleen in Baden-Württemberg, Rijnland-Palts, Saarland en Thüringen zijn nog steeds passende vergunningen vereist. Donoren moeten daarom goed kijken naar wie ze hun geld geven.



Consumenten mogen geen impulsieve donaties geven, adviseurs van consumenten adviseren. Iedereen die een organisatie niet kent, moet beschikken over informatiemateriaal en een aanvraagformulier of een overdrachtsformulier dat door de incassobureau aan hen is toegestuurd. Dus de beslissing thuis kan met vrede opnieuw worden overwogen.



De meeste gerenommeerde bedrijven kunnen ook een zakelijk rapport hebben, dat informeert, waarvoor de donaties zijn uitgegeven. Als een organisatie als liefdadig wordt erkend, is dit een indicatie van de ernst ervan. Donaties aan liefdadigheidsinstellingen kunnen ook worden afgetrokken voor belastingdoeleinden.

Popular

Recent Posts

Blogarchief