Verplichte aanvulling: wat is de berekeningsbasis?

Als een erflater in de laatste tien jaar voorafgaand aan zijn of haar dood donaties heeft gedaan, ontvangen erfgenamen een deel van deze donaties bovenop hun verplichte deel. Maar wat is de berekeningsbasis? handel Als het een weggegeven bezit is, dan is de waarde ervan op het moment van de erfenis bepalend - tenzij het toen lager was. (

Als een overledene in de laatste tien jaar voorafgaand aan zijn of haar overlijden donaties heeft gedaan, ontvangen erfgenamen een deel van deze donaties bovenop hun verplichte deel, maar wat is de berekeningsbasis?



Als de schenking uit een eigenschap bestaat, is de waarde op het moment van de overerving doorslaggevend. Uitzondering: het pand had een lagere waarde op het moment van de schenking. Dan is deze waarde de berekeningsbasis voor de verplichte gedeeltelijke aanvulling claim. Zo besliste de Brandenburgse Hogere Regionale Rechtbank (dossiernummer: 13 U 79/10), zoals de joint venture Erbrecht de Duitse Orde van advocaten (DAV) heeft aangekondigd.



In dat geval had de grootvader verschillende percelen geschonken aan zijn kleinzoon, die hij enige tijd na de dood van zijn grootvader verkocht. Zijn moeder en tante, de twee dochters van de overledene, waren elk half erfgenamen geweest. De tante klaagde omdat ze informatie wilde over de verkoopprijs. Ze vermoedde dat de waarde van grond was gestegen in de periode tussen donatie en verkoop. De rechters verwierpen echter de rechtszaak.

Popular

Recent Posts

Blogarchief