Pas op voor schenkbelasting op gedeelde accounts

Veel koppels openen na de bruiloft een gezamenlijke rekening, zodat beiden over hun verdiende geld in gelijke delen kunnen beschikken. Maar als een partner aanzienlijk meer betaalt, is voorzichtigheid geboden.

Veel getrouwde stellen openen na de bruiloft een gezamenlijke rekening, zodat beiden over hun verdiende geld kunnen beschikken. Wanneer een partner echter aanzienlijk meer betaalt, is voorzichtigheid geboden.



Paren moeten voorzichtig zijn met gedeelde accounts. Want deze zogenaamde Oder-rekeningen zouden kunnen leiden tot belastingproblemen, legt Anita Käding van de Belastingbetalersvereniging in Berlijn uit. Dit is vooral het geval als beide partners onbeperkte macht over de account hebben, maar niet hetzelfde bedrag storten. "Voor die tijd kan de betaling van de ene partij aan de account een belastbaar geschenk zijn voor de ander."



De gift kan ertoe leiden dat onbedoelde belastingvrijstellingen worden overschreden en dat belasting wordt betaald. Dit is echter alleen van toepassing als de andere persoon volgens het burgerlijk recht gerechtigd is om het rekeningsaldo zonder beperking voor eigen rekening te vervreemden. Käding adviseert: "Wanneer OR-accounts worden gemaakt, is het over het algemeen raadzaam om beschikbaarheidsovereenkomsten te maken, schriftelijk voor procesdoeleinden." Elke partner zou alleen zoveel geld moeten hebben als hij betaalt. Als een van de partners bijvoorbeeld regelmatig 60 procent van de gemeenschappelijke rekening betaalt, de andere partner 40 procent, moet de beschikbaarheid worden verdeeld op basis van de stortingen

Popular

Recent Posts

Blogarchief