Verlaging van het pensioen is niet in strijd met de claim van Hartz IV

Een arbeidsongeschiktheidspensioen wordt vaak achteraf betaald. Wat gebeurt er als Hartz IV eerder heeft gevlogen? Moet het geld worden terugbetaald? Een rechtbank zegt nee. ei Een rechtbank heeft een geschil opgelost over Harzt IV-betalingen en een arbeidsongeschiktheidspensioen.

Als een Hartz IV-begunstigde vervolgens een arbeidsongeschiktheidspensioen toekent, kan het arbeidsbureau zijn betalingen niet terugvorderen. Het kan hoogstens een terugbetaling van de pensioenverzekeringsinstelling vereisen. Dit is gebaseerd op een beslissing van de federale sociale rechtbank Giessen.



De zaak: de man ontving Hartz IV van december 2012 tot april 2013. In april 2013 kende het pensioenfonds een volledig arbeidsongeschiktheidspensioen toe. Omdat het pensioen hoger was dan het Hartz IV-tarief, betaalde het pensioenfonds het verschil. Het arbeidsbureau had de Hartz IV-vergunning ingetrokken en eiste een terugbetaling van de man. Dit argument werd gerechtvaardigd door het feit dat hij vanwege het pensioen geen recht op Hartz IV had.



Het vonnis (Az.: S 220 AS 590/14 PKH): De man hoeft niets terug te betalen, besloot de Social Court. Dit meldt het Arbeitsgemeinschaft Sozialrecht van de Deutscher Anwaltverein (DAV). De claim op Hartz IV viel slechts achteraf weg, omdat de volledige vermindering van het verdiende inkomen pas later werd vastgesteld. In principe heeft de man recht op de bedragen. De betaling van het arbeidsbureau voldoet dus aan de vordering van de man op de pensioenverzekering. Het arbeidsbureau heeft geen keuze of het vergoeding van de pensioenverzekering of de persoon in nood vereist. Hij moet zich wenden tot het pensioenfonds.



Arbeitsgemeinschaft Sozialrecht

Popular

Recent Posts

Blogarchief