Niet automatisch meer Hartz IV voor lactose-intolerantie

Hartz IV-voordelen zijn bedoeld om de kosten van voeding te dekken. Als ontvangers om medische redenen speciale voeding nodig hebben, kunnen ze een hogere aanspraak hebben. Dat is in geen geval van toepassing. da Het Jobcenter betaalt Hartz IV-ontvangers die speciaal voedsel nodig hebben, alleen meer geld onder bepaalde omstandigheden.

Hartz IV-ontvangers ontvangen niet automatisch meer voordelen wanneer ze speciale voeding nodig hebben. Een vegetariër met lactose-intolerantie kon bijvoorbeeld geen aanspraak meer maken. Dit werd beslist door het Landessozialgericht Rheinland-Pfalz (Az.: L 6 AS 291/10), zoals de Duitse Orde van advocaten meedeelt. Omdat hij niet meer geld uitgeeft aan zijn dieet dan niet-vegetariërs.



De zaak: een ontvanger van Hartz IV was een vegetariër. Bij het arbeidsbureau diende hij een claim in voor een hogere vergoeding voor de aankoop van vervangende middelen omdat hij de diagnose lactose-intolerantie had. Het staat sociale gerechtshof heeft vervolgens een voedingsdeskundige in dienst genomen. Zijn resultaat: een vegetariër heeft voor niet-vegetariërs in principe lagere kosten, omdat hij zonder vlees en vis doet. De voorwaarde is echter dat hij alleen het goedkoopste voedsel gebruikt.



Het vonnis: de rechtbank verwierp de rechtszaak van de man. Hij kon niet vragen om als begunstigde te worden aangemerkt die lactose niet kan verdragen, maar niet-vegetarisch voedt. Want als het gaat om de vraag naar aanvullende medische behoeften, gaat het erom welke kosten de betrokkene feitelijk zou maken.

Popular

Recent Posts

Blogarchief